Het badhuis kijkt naar ons

Maak kennis met de geportretteerde buurtbewoners.

Christien

Foto: Michèle Kelder

Heel wat jaren geleden is Christien begonnen als “guerilla tuinierster” die graag een mooier uitzicht wilde. Vanwege haar doorzettingsvermogen en inzet is zij in 2015 officieel benoemd tot beheerder van de buurttuin op de Jozef Israëlskade. Door de jaren heen heeft zij veel mensen leren kennen tijdens het tuinieren aan de kade en velen volgden haar voorbeeld. Ook heeft zij het wormenhotel in beheer, zo’n 25 mensen zijn daar aangemeld en deponeren hier hun groente en fruit afval waar de wormen mest van maken voor de tuinen in de buurt.

Daarnaast is Christien actief bij Plan C en schoonmaakacties voor de Diamantbuurt en de Pijp en brengt met dit alles verbinding en verfraaiing van de buurt tot stand.

“Laten wij samen onze buurt mooi en gezellig maken!”

Rob

 Foto: Michèle Kelder

Rob woont nu 27 jaar in de buurt en heeft veel mensen zien gaan en komen. Er zijn periodes geweest die minder gezellig waren, maar sinds de laatste tien jaar is er echt veel veranderd in positieve zin. Hij houdt van de diversiteit van mensen en wat mensen uniek maakt. “Mooi om te zien hoe iedereen zijn of haar bijdrage levert binnen de eigen mogelijkheden.” Rob ‘beheert’ al sinds jaren de grote plantenbak voor zijn huis en helpt vaak anderen met hun tuin, want dat is waar hij goed in is. Omdat hij veel buiten is, kent hij ook de meeste mensen in de straat en maakt vaak een praatje. Hierdoor weten de mensen hem te vinden als er iets is. Rob kan dan mensen met elkaar in contact brengen zodat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat soort dingen maken deze buurt zo bijzonder.

Er zijn zo veel verschillen, maar samen bereik je meer.

“Stel je voor en wees een luisterend oor.”

Ronald

 Foto: Nienke Dornseiffen

Ronald houdt altijd een oogje in het zeil. Getekend door het leven is hij een sociaal aanspreekpunt voor menigeen. Het enige dat hij vraagt is een beetje rust aan zijn hoofd, wat niet iedereen begrijpt.

Hij helpt met het onderhouden van de kadetuinen en lastige klussen en staat altijd klaar met goed advies. Daarnaast draagt hij zijn steentje bij voor de acceptatie van daklozen.

“We leven in de ik-maatschappij. Daar strijd ik tegen.”

Jesse

 Foto: Ida van Veen

Jesse organiseert samen met Dalila film-festival-avonden.

Door Corona veel thuis, heeft hij met directe buren een schoonmaak ploeg ‘de Jan Liefje groep’ gestart. Zij houden aan de Jan Lievensstraat de speelplaats schoon en Jesse is ‘container adoptant’.  Een volle geblokkeerde afval-container kan hij met een sleutel van de gemeente openmaken en een beetje aanduwen. Via via is ‘de Jan Liefje groep’ met het project ‘de schone Pijp’ samen gegaan.

“Samen sterk!”

Wandana

 Foto: Michele Kelder

Oorlogsverhalen meenemen de toekomst in. Dat doet Wandana van het 4 & 5 mei Jongerencomité. Elk jaar organiseren zij de dodenherdenking bij IJssalon Koco. Wandana bedenkt samen met andere jongeren het programma en organiseert jongerenactiviteiten, waarin zij leren over de oorlog.  

Zo hoopt zij bewustwording te creëren en anderen te inspireren de geschiedenis door te geven. Daarin wordt zij gesteund door veel mensen en door Combiwel Jongerenwerk.

De herdenking brengt mensen in verbinding. Het belang van herdenken is dat we niet vergeten lessen te trekken uit het verleden. Zodat dit nooit meer kan gebeuren. Je bewust zijn van je vrijheid en dat deze overal mag komen.

“Iedereen heeft een verhaal, laten wij ze met elkaar delen!”

Laurie

 Foto: Gadies Gadkha

Muziek en zingen is ‘zeg maar’ Laurie ‘haar ding’. Zij heeft er plezier in om bij Plan C muzieklessen te geven aan moeder en kind: ‘Muziek op schoot.’

Daarnaast begeleidt zij buurtbewoners die samen komen zingen om zich voluit te kunnen uiten en te genieten.

“Het is altijd leuk om te zien wat er allemaal gebeurt in onze wijk. En het is belangrijk omdat het allemaal van ons samen is.” 

Evelyne

  Foto: Ida van Veen

Samen met Natuur & Milieu en vele anderen heeft zij van het vergeten plantsoen op het Smaragdplein naast de voetbalkooi een tuin gemaakt. Er is van- en voor iedereen een eetbare siertuin ontstaan. ‘Smaragdgroen’ is in 2019 aangelegd, in samenwerking met het stadsdeel.
Enthousiasme en expertise hebben ervoor gezorgd, dat het nu al een parel is. Groene vingers dragen steeds hun fonkelende steentje bij, om er een juweeltje van te maken.

“Kleur, taal en groen horen bij mij, vandaar ‘Smaragdgroen’: Voilà !”

Susanne

  Foto: Alicherif Boukhedmi

In de tijd dat Covid-19 ons leven ineens drastisch inperkte en eenzaamheid op de loer lag, bedacht Susanne hoe goed het zou zijn als bewoners in de buurt elkaar op veilige afstand buiten zouden ontmoeten. En wat is mooier dan ook meteen met elkaar het zwerfvuil in de Diamantbuurt aan te pakken. Daarom initieerde zij op elke tweede zaterdag van de maand schoonmaakacties met het badhuis als startpunt. Iedereen is welkom. Er zijn heel wat nieuwe contacten door ontstaan en de buurt is een stukje schoner. 

Dat doet zij in samenwerking met werkgroep De Schone Pijp, die grijpers, zakken, hesjes en andere benodigdheden levert en buurtcentrum Plan C die voor informatie in de buurt zorgt en een kopje koffie/thee achteraf. 

“Vrijblijvend buurtgenoten ontmoeten en bijdragen aan een schone straat is erg leuk om te doen! Dit gun ik iedereen, doe mee!”

Peter

  Foto: Moony Jansen

Ooit begon zijn betrokkenheid voor de buurt bij een plantenbak in de Saffierstraat. Alleen al door er in te werken kwamen mensen langs voor een babbel. Ongeacht cultuur, taal, of karakter. Gewoon door een luisterend oor.

Door oliebollen-acties en activiteiten met Islamitische jongens, zoals het geven van huiswerk hulp kwamen velen van ver uit elkaar tot nader tot elkaar.

De geveltuinenburendag, twee per jaar, bracht mensen nog meer bij elkaar. Weer andere mensen die hielpen bij mensen die hun tuinen moeilijk konden

onderhouden.

Nu met vele nieuwe buren en meer kids meer uitdagingen. Als actief meebelever van de ramadan en het offerfeest slecht hij drempels om met elkaar in gesprek te gaan.

“De buurt maken we samen door er voor elkaar te zijn en vooral zichtbaar te zijn.”

Thania 

 Foto: Gadies Gadkha

Thania zet zich graag in om de mensen in de Diamantbuurt bij Plan C te begeleiden bij het samen mediteren. Zij geeft daar ook lessen in mindfulness. Samenkomsten met de vrouwen uit de buurt om met elkaar de verbinding te zoeken en innerlijke kracht te vinden. Het is heerlijk om te zien hoe bijzondere mensen (vrouwen) hierin kunnen groeien en stralen. Gewoon mensen in de buurt waarin wij samen wonen. Daar haalt zij persoonlijk heel veel voldoening uit.

“Zo wordt alles mooier!”

Vahap

 Foto: Michèle Kelder

Verbinding en veiligheid is waar Vahap voor staat, hij wil graag dat we een fijne buurt hebben waar men elkaar kent en voor elkaar staat. 15 jaar werkte hij met andere buurtbewoners bij buurthuis Plan C en zorgde hij met tal van verschillende activiteiten voor fijne momenten voor jong en oud. Hij neemt initiatieven zoals het coördineren en verzorgen van wekelijkse gratis Iftar maaltijden tijdens de Ramadan en schroomt niet om mensen aan te spreken op hun gedrag om de buurt een fijnere plek te maken. 

Lilian

 Foto: Gordana Kaposi

Lilian werkt als vrijwilliger(ster) in het buurthuis Plan C. Daar organiseert zij elke tweede zaterdag van de maand een spelletjesavond. En ze is af en toe gastvrouw voor de inloop in de tuin op de maandagmiddag.

Het lijkt haar leuk om elke vierde zaterdag van de maand samen te eten met buurtbewoners. Daar kookt ze dan voor en iedereen neemt wat mee. Dit is nog in de planning.

“Wees vriendelijk voor elkaar en laat de mensen in hun waarde.”

Berber

 Foto: Madelon Vriezen

Zij is letterlijk en figuurlijk het verbindende middelpunt van haar buurtje. Ze woont op een kruispunt met voor haar deur blauwe bankjes waar regelmatig buurtbewoners even uitrusten en met elkaar bijpraten. Berber en haar overbuurman Herman houden er hun koffiebreaks.

Samen met andere buren hebben ze niet alleen die bankjes, maar ook nieuwe fietsenrekken geregeld. Ze creëerden plantenbakken en geveltuintjes met behulp van subsidie van de gemeente Amsterdam. Afgelopen twee (Corona)jaren organiseerde Berber met gezinnen uit de Diamantbuurt een gezellige spelletjes- speurtocht voor kinderen die voor de deuren van de huizen (oud-Hollandse) spelletjes speelden.

“Samen bereik je meer“

Diemer

 Foto: Ida van Veen

Diemer organiseerde ‘De vrolijke afval symfonie’, door velen bezocht in Cinetol: buurtbewoners zingen over afval en leren ons om er verantwoordelijk mee om te gaan. Hij is project leider van het Eco-eiland. Het Eco-eiland moet een plek worden waar buurtbewoners dagelijks hun recyclebaar afval kwijt kunnen voordat zij in de van Woustraat boodschappen gaan doen. Het Eco eiland Diamantbuurt is vooral een milieu bewustzijnsproject dat tevens een bijdrage wil leveren aan de sociale cohesie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de Diamantbuurt.

Hij is ook mede-organisator van ‘Poëzie op Pleintjes’ en van het feest op het Van der Helstplein. Een echte organisator.

“Komt dat zien!”

Chiel

 Foto: Themelis Cuiper

Chiel is een doorgewinterde geluids- en belichtingstechnicus voor grote theater en tv-producties. Hij is het type ruwe bolster blanke pit en zet zich graag in voor de verbetering van de buurt door het onderhoud van de groentuintjes naast de kade op zich te nemen. Verder werk hij graag aan zijn bootje en is hij vrijwilliger bij de voedselbank.

 “Ik vind het belangrijk dat we samen alles groen en vooral schoon houden, daarom sta ik graag voor een ieder in de buurt klaar om er samen wat van te maken.“

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *